mångsidigt

mångsidigt

lördag 29 januari 2011

tja.....

ännu en dag som läggs till alla de andra. Visst är det bra?! För dig som ev följer min lilla förkylning har den vandrat från halsen och upp i bihålorna *suck. Ringde vårdcentralen igår och pratade med en sköterska, beskrev mina besvär och hon föreslog att de skulle ringa upp mig på måndag morgon kl 08.00 och höra hur jag mår då. Snacka om service! Om jag blir sämre under helgen ska jag ringa 1177. För alla som ev undrar är det Tybble vårdcentral som gav denna service, en vårdcentral som drivs av Örebro läns landsting!
Jag börjar vänja mig vid att inte-träna..... trivs inte med det och det är bra! För då kommer jag vilja träna när jag kan det! Där rök min lilla teori om att "man kan om man vill!" Det är ju tydligt att det inte alltid är så, men för det allra mesta är jag helt övertygad om att min lilla teori håller. Jag har ofta gömt mig bakom orden "jag kan inte" när det egentligen handlar om att "jag inte vill". Det handlar antagligen om att inte vilja stå för mina beslut och att inte vilja såra någon annan. Men jag har upptäck att genom att oftare använda "jag vill inte" då står jag upp för mig själv och att det är väldigt sällan det sårar någon annan!

söndag 23 januari 2011

1177

kan man höra av sig till, antingen via telefon eller webb (http://www.1177.se/) när man som jag är snuvig eller om man vill veta något om en specifik sjukdom/specifikt symtom..... Själv är jag så f-bannat trött på att INTE kunna träna/springa. Jag vill bli frisk! Vem vill inte det? Men men det är ju bara att förhålla sig till och gilla läget - så småningom kommer jag ut och kan springa igen. Under tiden är det vila vila vila som gäller och då menar jag aktiv vila också - vilket betyder ut och gå promenader i lagom lunk! Det gäller att jag ser till att göra må bra saker.... Och det ska jag!

torsdag 20 januari 2011

TV

ibland det så avkopplande att se på TV, som alldeles nyss. Handbollsmatch mellan Polen och Sverige, en match som Sverige vann utan att det var självklart att det skulle ske. Sedan är det faktiskt snyggt att titta på människor som är så himla vältränade..... och extra roligt att se att spelarna har glöd, engagemang och självförtroende; de sprudlar av energi. Strax är det dax för mig att återigen börja träna, intalar mig att min lilla snuva som hindrar mig är på väg att tyna bort.

tisdag 18 januari 2011

NU

händer det saker, roliga saker i mitt liv! Håller på att verkställa mitt nyårslöfte!  - att omge mig med människor som ger  mig energi! Jag lär mig nya saker och ser på framtiden med tillförsikt. Visst det resulterar i utmaningar, komplexa situationer som ska lösas. Men det klarar jag! Jag är glad igen!

 Har energi, trots hosta och snuva! Kan (ska) inte springa en centimeter, dötrist! Men jag kan promenera och med en stegmätare på höften, jag då blir det gärna några steg extra - intressant hur jag funkar! Detta ständiga tävlande!

söndag 16 januari 2011

promenad

orkade jag med...hostan börjar sluta göra ont - det är bra! Promenaden resulterade i lite tö-bilder, håll till godo! Klicka på bilden om du vill förstora den (tror jag)!






Multikompetent....

vaknade utsövd (för den som nu är intresserad :)) Lyssnat på P1 morgon och plockat bort det allra sista av julens rester här hemma! Fast det är klart, ska fixa till skinkan som ligger i kylen och väntar på mig! Kunde inte motstå priset på 9.90 kr/kilo färdigkokt skinka..... ska bli gott med skinkmacka till lunch. Samtidigt som jag plockade bort julen, så fixade jag till usb-minne med bilder att ha i lilla digitalfotoramen. (och (S) tappar i opinionsmätningar *suck) Under bortplockandet har jag funderat på allt det nya som kommer att hända och som jag inte har någon form av kontroll över just nu. Men jag vet att allt brukar ordnar sig, precis som det alltid gör. Kanske inte på mitt sätt men på ett sätt! Om det sättet är rätt eller inte beror ju helt på hur jag väljer att uppfatta det.....

lördag 15 januari 2011

julen

Jag hade tänkt ägna dagen idag med att kasta ut resterna av julen, som står å samlar damm här hemma. Har det hänt? Nä! Så då börjar jag fundera på varför det inte hänt något. På den frågan finns massor av olika svar, frågan är bara vilket av dem som jag ska välja..... *hmmmm
1. Jag ville inte göra det idag!
2. Jag orkade inte.
3. Det är ju nästan inget kvar att ta bort och det går fort, så jag gör det sedan!
4. Jag kurerar min hosta
5.Jag kan göra det imorgon.
6 osv. osv
Det är ibland så svårt att bara ta initiativet och göra. Utan att tänka så himla mycket - bara göra. För det är ju så himla härligt när det är gjort! Det är precis som med det mesta i livet, det krävs ett visst mått av motivation för att vilja göra saker. För till syvende och sist är det ju så att idag VILLE jag inte ta bort resterna - jag ville hellre göra annat! Och det känns också bra, för jag tänker bra tankar om det.



julgransbukett











fredag 14 januari 2011

snuvig

är jag inte så mycket längre, just nu är det mest hostigt *suck! Fast å andra sidan kan jag behöva öva på att ta det lite lugnt en hel helg! Kroppen behöver uppenbarligen vila! Men snart, mycket snart ska det bli träning av igen, min motivation ökar för varje dag *härligt!

Det är många ting i mitt liv som just nu börjar trilla på rätt ställe, eller snarare det är många bitar som faller på plats i mitt pussel, och det verkar som om de verkligen lägger sig på rätt plats - där de passar in. Fast egentligen kanske de inte varken trillar eller faller...det är ju jag som ser till att de hamnar där de hamnar - och äntligen har jag lyckats hitta rätt plats åt bitarna. Vilket jag är himla glad för!!!!

torsdag 13 januari 2011

glada

dagar kan jag inte få nog av! Speciellt inte när jag har haft en period som varit tuff - på många olika sätt. Och det är ju bra - kanske - att jag samlat ihop det jobbiga (komplicerade) till en begränsad period. Fast det är klart! Under tuffa perioder orkar jag ju knappt umgås och då får jag ju ingen som helst näring!!!!!! Denna period tänker jag är rätt passé och nu vill jag leva glada dagar, som innehåller utmaningar!
nu är det tid att länka samman det positiva, umgås med närande medmänniskor och skratta!

onsdag 12 januari 2011

atjooooo!

jobbigt jobbigt, är just nu så j-vla förkyld. Tror att jag lyckats med konststycket och dragit på mig en rejäl dunderförkylning, utan feber dock och tack å lov för det. Det är tillräckligt jobbigt att inte kunna skratta - för då drar värsta hostattacken igång som dessutom gör ont! Plötsligt rinner näsan som en vidöppen kran samtidigt som den är helt igentäppt, fattar inte hur det går till - men det är antagligen inte meningen heller. Enligt http://www.1177.se/ går en förkylning över på en-två veckor och förkylningskulmen nås efter 2-3 dagar. Om jag då räknat rätt så har jag idag nått kulmen - så nu vänder det och jag kommer bara bli bättre, jag menar friskare, för var dag som går. OCH snart kan jag börja träna igen :).

måndag 10 januari 2011

straff...

ja ja ja...det straffar sig att ge sig ut å springa i snöstorm! Eller inte egentligen. Snarare att träna när immunförsvaret inte är på topp....Nu gick det jättebra att springa, inte kändes det jobbigt (läs orkeslöst) som det kan kännas när man har en infektion o kroppen och anstränger sig. Men uppenbarligen gjorde shiatzun i onsdags eftermidddag sitt till och öppnade en lucka i immunförsvaret! Nu går jag runt här hemma med lätt huvudvärk, lite hosta och halsont! Då är det definitivt inte läge att svetträna, då får det bli promenader i lugnt tempo och boosta med näringsrik mat samt sömn! Å andra sidan var det länge sedan jag mådde så bra i psyket - så det jämnar kanske ut sig.....skulle nog någon tycka.

Fascineras över att jag blivit dålig/förkyld när det är dags att börja jobba igen......kan det bero på att jag gillar struktur, och veta vad jag ska göra om dagarna?  Själv har jag lääääänge levt i tron att jag gillar när det är ostrukturerat; att då inse att jag mår bäst av struktur är en insikt som tar tid att ta till mig! Fast det är klart.....om jag har koll på ramar och struktur, då ökar mitt handlingsutrymme! Svårt att känna sig fri, utan att veta vad eller hur jag ska förhålla mig till saker...


lördag 8 januari 2011

tjoho!

ännu en dag i livet..detta underbara där det händer så många olika saker! En del saker stimulerar andra inte! Vad som stimulerar eller inte beror på hur jag tänker, nästan alltid iallafall:) Jag gillar människor som utmanar, mig och mina värderingar! Som säger saker som ÄR sant - fast finns det egentligen så himla många sanningar? Fast det är klart en del människor behöver inte jag ha runt mig, även om det skulle vara så att de behöver mig! Nu tror jag egentligen inte att det är mig de behöver, utan de behöver någon som de kan få/ta/suga energi ur! Hade en fantastisk eftermiddag i måndags - med många skratt! Människor kan vara så himla prestiglösa ibland - det gillar jag!

torsdag 6 januari 2011

ang kroppar som pratar

har fått några kommentarer på Facebook ang inlägget tidigare idag! Mycket bra och insiktsfulla. Eftersom vi är duktiga (åtminstone jag) på att inte lyssna ordentligt på det kroppen säger - eller inte vilja förstå det som sägs. Dessutom går det ju utmärkt att dölja/döva, smärta mm med hjälp av värktabletter/alkohol/droger/en massa träning eller liknande! Kommentaren som fick mig att tänka till ordentligt var Susannes! Hon menar att man (jag) kan märka det på vilket humör man (jag) är på! Det var banne mig huvudet på spiken! Som ett ok som lyftes från mina axlar, det blev mycket lättare att andas :) Så nu är det bara att sträcka på sig, skratta hjärtligt och hålla huvudet högt! TACK Susanne!!

Hmm

det sägs att man ska lyssna på sin kropp! Men vad betyder det om man inte förstår vad den säger? Visst det finns saker som kroppen säger som är enkla att förstå, t ex att inte springa/träna när man har en halsinfektion! Men när man mår illa på väg till jobbet, betyder det att man spyr över sitt arbete eller man ätit något olämpligt? Migränen som anfaller, sömnen som inte infinner sig betyder kanske att man borde stressa mindre - men vad genererar stress i ditt liv? Och VAD är STRESS? Är det när det är MYCKET att göra eller när det är FÖR mycket att göra? Vad avgör vad?!?! Frågor utan svar! När börjar kroppen meddela oss att "nu är du nog på väg att hamna i något som inte är bra för dig" hur lyhörd behöver man vara? Ytterligare en fråga som är komplicerad att svara på!


Rätt som det är! Så befinner sig livet i en fas av tillförsikt! Ett tillstånd att saker och ting kommer att ordna sig - att jag kommer hel ur detta, jag är på väg!

måndag 3 januari 2011

Just nu

förstår jag inte - men jag är så himla trygg i min förvissning att jag kommer att förstå så småningom. Visst är det spännande att när man är mitt uppe i saker och ting (eller processer) då har man (jag?) svårt att förstå varför det som händer händer! Men efteråt när det är bakom mig, jag då blir det glasklart! Det jobbiga med att vara mitt uppe i en "jobbig" process är att det tar kraft och energi - så det gäller att hålla i de saker som ger energi; träning, frisk luft, stimulerande vänner och mat!
det är smalt - men det är självklart att jag kommer igenom, inte utan besvär! Men med himla mycket bra erfarenheter som jag kommer ha anvädning för!!

söndag 2 januari 2011

oj oj oj

Fantastiska Almby IK, har spårat bl a Gustavsviks golfbana, för att vi "stassare" som inte äger en egen bil ska ha möjlighet att åka längdskidor. (De spårar även Marka-spåret, samt två andra parker på Öster!) Jag totalvägrar att åka längdskidor i Markaspåret - det är för kuperat och jag kan bara åka på platt mark! Vilket gör att jag väljer Gustavsviks golfbana att åka skidor på.... bra sätt att använda en golfbana på! Men i år vet jag inte vad som hänt....de har spårat lite kuperat. OM jag sprang den sträckan skulle jag nog säga att den är platt med några få små små backar upp och ner. MEN när jag åker skidor - då är det kuperat!!!! Jag är värdelös i uppförsbackar, och rädd att ramla i utförsbackarna (som egentligen varken är branta eller långa:)) Det blev en härlig skidtur på lite drygt 9 km, jag tappade balansen tre gånger MEN ramlade bara en gång, på slät mark!!!!!!!!!
Jag kommer att ha en underbar träningsvärk imorgon! 

årets

första! Är det denna text som kommer att florera i min hjärna under hela året eller ger jag den för stor betydelse? Nåväl - ser på detta helt nyfödda år med tillförsikt och tänker ha med mig erfarenheterna från tidigare år! Jag blir äldre, mer erfaren och faktiskt snyggare också (eller är det min syn som försämras?). Detta år kommer innehålla mycket spännande och utvecklande saker - förra året var en enda lååååång process, som jag hoppas nu närmar sig slutet. Å andra sidan startar det ju hela tiden processer, saker och ting fortgår och det är "bara" att välja att vara med eller inte, och om jag inte är med i just den processen så är jag med i en annan. När processerna är slut, tja då är jag det också vilket jag verkligen hoppas dröjer flera år till. Det gäller bara att välja väg - och att inte välja är ju också ett val!!

För inte vill jag (eller någon annan heller, tror jag) fastna, stanna av och sluta att utvecklas. Det är kanske en trygg känsla att veta vad man har. Men när den tryggheten gör mig bitter, trött och helt tömd på energi - då är det dags att ta tag i processen och göra något åt saken. För vi duger som vi är! Både du och jag - och tillsammans kan vi göra underverk, och den som (trots förutsättningar) väljer att inte vara med, den ska jag kanske inte ödsla energi och kraft på - det är möjligt att få människor att vilja förändra sig, men de måste vilja välja den vägen själv. Ingen  - inte ens jag - kan förändra någon annan! Det är svårt nog att förändra sig själv, så det är där jag lägger min energi! Skulle kunna använda följande metafor för att med en mening beskriva ovan :-) Jag väljer att ställa in min cykel i förrådet - lättare att cykla då! Fast det är klart, de som står ute är vackrare, vad nu det kan betyda????