mångsidigt

mångsidigt

tisdag 14 december 2010

Budgetdebatt

var det i landstingsfullmäktige idag. Det tog sin lilla tid "alla" skulle upp i talarstolen, även jag!
Jag sa bland annat följande, vill du kolla upp det ordagrant går du in på http://www.orebroll.se/sv/Politik/Sa-styrs-landstinget/Landstingsfullmaktige/Webbsandningar/ eller så läser du texten som följer.
bild från; http://www.orebroll.se/sv/Politik/Sa-styrs-landstinget/Landstingsfullmaktige/
Ordförande, ledamöter och åhörare, jag börjar med att yrka bifall till alndsstingsstyrelsens förslag till budget. En budget som handlar om Tillgänglig vård utifrån ditt behov av hälso - och sjukvård och bl a innehåller; Folkhälsa och dess betydlese för oss människor, Unga och dess betydelse för vår framtid samt Landstingets pesonal och dess betydelse för en väl fungerande hälso- och sjukvård.
En budget om tillgänglig vård som ges efter behov. Hälsa är något som vi människor i allmänhet skattar högst i livet. Folkhälsa är ettuttryck för häslotillståndet hos befolkningen som helhet och som handlar om hälsonivå samt hur hälsan är fördelad i befolkningen. En god folkhälsa är en hälsa på hög nivå hos var och en och den är jämställt och jämlikt fördelad inom befolkningen.
Tillgänglig vård som ges efter behov; Unga. Barn och ungdomars uppväxtvillkor är intimt förknippade med deras hälsa. Familjens sociala position styr de hälsorisker barn och ungdomar ev utsätts för under sin uppväxt. Landstinget (och till viss del också länets kommuner) har ett delansvar för barn - och ungdomars hälsa. Inga barn eller ungdomar ska tvingas avstå vård p g a dålig ekonomi. Unga vuxna är särskilt utsatta, bl a  på grund av hög arbetslöshet, därför inför vi nu fri sjukvård samt fria preventivmedel upp till 25 år.
Personalen; Landsinget är en kunskapsintensiv, multiprofessionell organisation med en mångfacetterad verksamhet, med över 250 olika yrkeskategorier och ca 8800 medarbetare. Heltid; det är viktigt att alla ska ha möjlighet att leva på sin inkomst, därför ska heltidsanställning vara en rättighet och bara heltidsanställningar ska lysas ut. För att ytterligare stimulera detta och möjliggöra heltider avsätter vi pengar till Barnkliniken USÖ och medicinklinken Lindesberg.
Jag yrkar bifall till landsingstyrelsens förslag till budget.
Det tog knappt tre minuter att säga!
Alla var trötta, det var strax efter em-kaffet, så ingen begärde replik på mitt anförande.... men jag hade tur, efter bara ytterligare några talare kortade fullmäktige ner talartiden för resterande till 2 minuter - för att försäkra sig om att vi skulle hinna klart till kl 17.00.

2 kommentarer:

  1. Men hallå! i vilken värld lever ni politiker? De jobb som dessa människor har sliter på deras kroppar, vem orkar jobba heltid i ett te x vårdyrke och vara frisk? Nej, rätt till deltid med bra lön ;) friskvårdstid på betaldarbetstid. Massage kanske på jobbet? Mer pengar till Bup, skolhälsovård idrottslektioner kurator på skolor. Förebygg så fri sjukvård inte behövs fattar ni väl!
    Jag tror du börjar bli vuxenpolitiker Lisa! nu blir jag ... lite fundersam!
    Helena.

    SvaraRadera
  2. Bra där :-) Klart att alla som jobbar ska kunna leva på sin lön. Tyvärr är det så att det är mycket vanligare med deltidsanställningar inom kvinnodominerande yrken....det handlar om att ha rätt till heltid och möjlighet till deltid. Vi tänker inte tvinga någon att jobba heltid. Tyvärr är det också många som bara har deltid och vill jobba heltid. Och då har vården av tradition hävdat att det inte går att ha heltidstjänster eftersom det är vård och omsorg det handlar om, vilket är skitsnack - kan man jobba heltid inom industrin (oxå tunga jobb som sliter på kroppar) så kan vårdyrken också vara heltid.
    Vi jobbar på att få profession mfl att jobba med förebyggande hälso- och sjukvård!
    Jag lever i samma värld som du Helena, vi ser bara på den ur olika perspektiv. Majoriteten av oss politiker håller dessutom på med annat än bara politik, vi är fritidspolitiker.

    // Lisa

    SvaraRadera